Wat schaadt en wat helpt ons? Mascara en de bestanddelen ervan
Mascara is een schoonheidsproduct dat wereldwijd door het merendeel van de vrouwen wordt gebruikt. Sommigen gebruiken de cosmetica om het volume van de wimpers te vergroten, anderen om de wimpers te verlengen of om ze te krullen. Aangezien een mascara dicht bij de ogen zit, kan een mascara het zicht beschadigen als deze niet goed op elkaar is afgestemd of verkeerd wordt aangebracht. Dit gevaar geldt vooral voor vrouwen met de neiging om make-up te dragen tijdens het slapen of die de make-up slecht verwijderen. Om die reden is het kiezen van de juiste mascara van cruciaal belang, deze moet verstandig worden geselecteerd en niet meer worden gebruikt als er een ongewenste reactie optreedt. Welke conditionerende en giftige ingrediënten kunnen in een typische mascara zitten? Wat is een alternatief voor een mascara?
Mascara – de meest voorkomende ingrediënten
In de meeste gevallen bevat een mascara was van plantaardige oorsprong, zoals Carnauba of bijenwas. De ingrediënten zelf versterken de stevigheid van de mascara. Ook het gebruik van wassen draagt bij aan een groter volume van de wimpers. Bovendien wordt een typische mascara-samenstelling ook verrijkt met niet-geraffineerde oliën zoals zonnebloemolie of ricinusolie die de wimpers voeden en tegelijkertijd hun groei stimuleren. De lijst van ingrediënten van de mascara’s zal ook siliconen bevatten omdat ze het aanbrengen van de cosmetica aanzienlijk vergemakkelijken. Aan de andere kant moeten de preparaten die siliconen bevatten, nauwkeuriger worden verwijderd. Omdat ze comedogeen zijn, verstoppen ze de huidporiën, wat kan leiden tot acne cosmetica. Wat de polymeren betreft, verlengen ze de wimpers door hun elasticiteit te verhogen en een dunne film rond elk van de wimpers achter te laten.
Mascara – potentieel giftige ingrediënten
Sommige vrouwen klagen over het feit dat ze voortdurend last hebben van tranende en jeukende ogen, die meestal worden veroorzaakt door een mascara – deze is dan ofwel over zijn vervaldatum heen of wordt op de verkeerde manier aangebracht, soms leidt de samenstelling ook tot dit soort negatieve reacties van de ogen. In de eerste twee gevallen kunnen de bacteriën die zich vermenigvuldigen in een mascara tijdens het gebruik ervan de infecties veroorzaken. Een andere reden voor tranende en jeukende ogen is de twijfelachtige samenstelling van de mascara. Hier zijn de giftige ingrediënten die vermeden moeten worden:
- Parabenen
Ondanks het feit dat het effectieve conserveringsmiddelen zijn, zijn ze schadelijk. Het hoofddoel van het gebruik van parabenen in cosmetica is het voorkomen van de ophoping van bacteriën, vooral in mascaraproducten. Aangezien een mascara tube een zeer geschikte omgeving is voor de ontwikkeling van microben, spelen parabenen een belangrijke rol in de samenstelling van dit product. Tegelijkertijd is het de moeite waard om te beseffen dat een te hoge concentratie van parabenen het werk van hormonen kan verstoren, wat kan leiden tot de ontwikkeling van kanker. - Aluminiumpoeder
De taak van deze stof is om de producten die het een bepaalde kleur te geven. De toepassing van cosmetica die hun samenstelling baseren op aluminiumpoeder kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel: eerst verstoppen aluminium de huidporiën en dringen vervolgens door de huid heen om het immuunsysteem te irriteren. Het wordt niet alleen toegevoegd aan mascaraproducten, maar ook aan antitranspiratiemiddelen. - Retinylacetaat
Dit ingrediënt is een vitamine A-derivaat dat een destructieve invloed heeft op de cellen en mutaties kan stimuleren. Juist om die reden wordt het gebruik van cosmetica met retinylacetaat afgeraden en dit geldt vooral voor zwangere vrouwen. - Propyleenglycol
Dit is een oplosmiddel dat de basis vormt voor andere stoffen die gebruikt worden om een bepaald cosmetisch product te maken. Het veroorzaakt vaak allergische reacties, zoals jeuk aan de huid rond de ogen. Propyleenglycol is aanwezig in veel cosmetica en sanitaire producten zoals tandpasta’s, mondspoelingen en natuurlijk in mascara’s.
Mascara – verzorgende ingrediënten
Veel vrouwen kunnen het huis niet verlaten zonder een mascara te dragen. Wimpers zonder volume laten het gezicht er vermoeid uitzien – er is geen verbetering. Een kwaliteitsmascara geeft niet alleen de wimpers een intensieve kleur, maar krult ze ook en geeft ze meer volume. Er zijn ook mascara producten die het uiterlijk en de conditie van de wimpers verbeteren en die dezelfde werking hebben als een conditioner/serum. Zulke mascara’s bevatten onder andere:
- Arganolie
Arganolie wordt verkregen uit Argania Spinosanoten die vaak wordt toegevoegd aan haar- en wimpercosmetica. Regelmatig gebruik van een mascara met arganolie versterkt de wimpers, wat zich vertaalt in het tegengaan van wimperuitval. Hierdoor wordt de overtuiging dat het dragen van een mascara bijdraagt aan een overmatige uitdunning van de wimpers vals. Bovendien bevat arganolie vitamine E, wat gewaardeerd wordt door zijn antioxiderende en regenererende eigenschappen. Vitamine E hydrateert en voedt de wimpervezels en beschermt het haar tegen de destructieve invloed van externe agressors. Het is een goed idee om een mascara met arganolie aan te brengen, vooral om zwakke en dunne wimpers te versterken. - Cameliaolie
Camelia-olie wordt geperst uit Chinese groene thee zaden om te worden gebruikt bij de productie van nagel-, haar- en huidverzorgingscosmetica. Wanneer het aan een mascara wordt toegevoegd, speelt het de rol van het belangrijkste regenererende ingrediënt. Het bevat zowel oliezuur als omega-3 en omega-6 zuren die de wimpers van binnenuit versterken en dus voeden. Hierdoor herstellen alle dunne en uitgevallen wimpers hun vitaliteit en volume. Naast de vetzuren bevat camelia-olie minerale stoffen zoals calcium, kalium en fosfor, evenals vitamine E. Elk van de bestanddelen is van cruciaal belang voor de wimpers. - Zijde voor de wimpers
Door zijn hydraterende eigenschappen is zijde een veelgebruikt ingrediënt dat wordt toegevoegd aan conditioners en haarmaskers. De eiwitten in zijde, met name sericine en fibroïne, zijn qua chemische structuur vergelijkbaar met eiwitten die van nature in huid en haar voorkomen. Zijde toegevoegd aan wimperverzorgingsproducten is nog steeds een zeldzaamheid, maar de kwaliteit ervan blijft toenemen. Hoe werkt het? Ten eerste levert het natuurlijke proteïnen die de wimpers vormen, wat zich vertaalt in versterkte wimpers die daardoor dikker worden en niet meer uitvallen. Sericine heeft sterke watervasthoudende eigenschappen waardoor het de wimpers van de juiste mate van hydratatie voorziet. Fibroom creëert op zijn beurt een dunne film op elke wimper die hen beschermt tegen de schadelijke werking van de externe agressors.
Mascara – zijn er alternatieven?
Vrouwen wier lichaam negatief reageert op de meeste mascara’s van drogisterijen, kunnen gebruik maken van een zelfgemaakte mascara. Om zo’n mascara te maken heb je dit nodig:
- eidooier
- actieve-kooltabletten
- lavendelolie
Blijf actieve kooltabletten pletten tot je poeder krijgt. Meng het vervolgens met eigeel en een druppel lavendelolie. Giet het mengsel in een gebruikte mascara tube. Omdat een zelfgemaakte mascara vaak gaat schuimen kun je een tandenstoker gebruiken.
Je zelfgemaakte mascara kan 3-4 weken veilig gebruikt worden. De vervaldatum wordt bepaald door de eidooier.